La viola d’olor

La viola o viola d’olor (Viola odorata) és una planta petita vivaç que creix als indrets ombrívols i humits i vora els camins; produeix unes flors de color violeta intens molt perfumades. Floreix a ple hivern, quan s’apropa la primavera, així que ara és el moment de veure-la pels boscos i els camins i les pistes de Collserola. És fàcil de reconèixer!

Com a curiositat, és una planta d’origen mediterrani que es fa servir a perfumeria (com ara l’espígol, una altra planta de la mediterrània occidental) i que ara s’ha estès per tot Euràsia; ha estat introduïda a altres continents, fins i tot a Austràlia. Això vol dir que és una espècie al·lòctona, invasora. Ja veieu que no només nosaltres patim invasions de plantes i animals, un altre tema del qual, de fet, en parlarem més endavant també.

Imatge

Aquesta foto la vaig fer a Collserola el 20 de febrer, després d’uns dies de pluges, al mig d’un camí i una paret força ombrívols on també hi havia maduixeres de bosc (Fragaria vesca) i roures, entre altres coses, com es veu a la foto. Tots els arbres caducifolis dels voltants estaven encara completament nus!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s